Vi snackar mycket om verktyg, säkerhet, projektledning och kundkontakt i hantverksvärlden. Men det som verkligen avgör om en arbetsdag blir bra eller inte… är vad som händer vid 11:45.
Lunchlådan. Mikron. Containern. Plastbesticken. Och det eviga: ”Vad har du med dig idag då?”
Jag har sett, luktat och smakat det mesta under mina 15 år i branschen. Och tro mig – det finns både höjdpunkter och rena övergrepp på mat.
Här kommer den ärliga listan. Rakt från mikrobordet.

Topp 5 lunchlådor – bygggodkända och kollegievänliga
1. Köttfärssås och spaghetti
Trygg. Pålitlig. Alltid rätt.
Världens mest byggplatsvänliga matlåda. Lätt att värma, luktar inte för mycket, mättar rejält. Går att göra på söndagen och äta hela veckan. Den som har köttfärssås är ofta den mest balanserade i teamet. Någon man kan lita på när vattenpasset plötsligt är borta.
2. Korv stroganoff
Lite lyxigare, lite mer såsigt. Passar utmärkt i mikron.
En kollega till mig brukade kalla det “byggarnas boeuf bourguignon” – och ja, det är något franskt över det. Framför allt när man har riset i en separat liten burk (pro level).
3. Pytt i panna
Klassikernas klassiker. Funkar fryst, hemlagad, överbliven eller köpt på väg till jobbet.
Slänger man på ett stekt ägg efter jobbet – då snackar vi Michelin.
4. Chili con carne
Bönor. Kött. Kryddor. Det är nästan som att ladda batterierna med varje tugga.
OBS! Använd måttlig mängd lök om du inte vill äta den ensam ute vid bilen.
5. Pannkakor (jo, faktiskt)
En gång i månaden dyker det upp. Någon som har med sig en låda med pannkakor och sylt.
Alla andra blir lite avundsjuka. Plötsligt känns bygget som skolutflykt. Plus: lätt att dela om man vill ha vänner.
Flopp 3 lunchlådor – risk för kollegiala konflikter
1. Tonfisksallad
Tonfisk luktar som… tonfisk.
Och i en stängd byggbarack utan ventilation? Det blir tonfiskens hämnd.
Det spelar ingen roll om du försöker dölja det med vitlök eller citron – hela rummet luktar som en brygga i juli.
2. Mikrad fisk i folie
Snälla. Nej.
Det borde finnas lag på att inte värma lax i mikron på en arbetsplats.
Det är som att frige ett spöke från ett fiskrökeri. Och det sätter sig i väggarna. I kläderna. I själen.
3. Överbliven sushi
Jag såg det hända en gång. En lärling tog med sig sushi som blivit över sen gårdagen.
Han värmde den.
Jag lämnar det där.
Bonus: den glömda matlådan
Det finns alltid en kollega som varje torsdag förmiddag säger:
“Fan… glömde matlådan.”
Han står där och scrollar mobilen efter närmsta pizzeria, sneglar lite för mycket på andras lådor, och slutar oftast med en halvkall kebab från gårdagens lunchrestaurang.
Tips: Ett gäng lunchinspirationer hittar du faktiskt på ICA:s receptsida – där finns smarta lådor som är bygggodkända, mikrovänliga och luktneutrala. Några är till och med så goda att man kan bjuda chefen utan att skämmas.
Slutsats
Det är lätt att skratta åt matlådor, men de är faktiskt en av de viktigaste komponenterna i ett fungerande arbetslag.
Den som äter gott, jobbar gott. Och den som sprider fiskdoft i fikarummet… får äta ute.
Så nästa gång du står där på söndag kväll med kylskåpsdörren öppen och undrar “vad fan ska jag ha med mig i veckan?” – tänk på dina kollegor. Och tänk på din egen mentala hälsa kl 11:45.
Gör det enkelt, rejält – och helst, utan tonfisk.
